Istoric

A existat o grupare de credincioşi baptişti în Toronto încă înainte de anul 1987 şi ei participau atât la serviciile religioase din bisericile de limba engleză din Toronto, cât si la cele de limba română din Bisericile Baptiste din Kitchener. În anul 1987, domnul Constantin Lacatuş, a solicita ajutorul Convenţiei Bisericilor Baptiste Canadiene din Ontario si Quebec (BCOQ) în crearea premiselor pentru înfiinţarea unei biserici baptiste de limbă română pe langă o biserica canadiană. Biserica Baptistă “Immanuel” din Toronto a răspuns pozitiv invitaţiei şi a acceptat găzduirea grupului român de baptişti, primul pastor fiind Rev. Dr. Titus Sfârlea, stabilit ulterior în Florida.

Următorul pastor a fost rev. Jean Boldor, care a păstorit biserica pâna in anul 1995 când s-a mutat în Vancouver. O lungă perioadă de timp biserica nu a avut un pastor permanent. În anul 1999, an în care biserica a fost oficial înregistrată la autorităţile canadiene, Rev. Cornel Bucur a acceptat invitaţia de a fi pastor part-time al bisericii din Toronto, ocupând această poziţie până în 2001. In lunga perioadă din 1996 până în 2004, şi în tot timpul când biserica nu a avut un pastor oficial, Rev. Cristian Raţă a acceptat să fie pastor interimar al bisericii.

De-a lungul anilor biserica a continuat să se dezvolte, crescând de la aproximativ 15 membri în 1993 la 60 de membri în 2004. În prezent Biserica Baptistă Romănă din Toronto a ajuns la 74 de membri activi, 25 de copii şi tineri şi în jurul a 100 de participanţi la slujbe şi programe. Din 2005 si până în prezent Biserica este păstorită de Rev. Mircea Toma.

În anul 1995, Biserica a devenit independentă de Convenţia Bisericilor Baptiste Canadiene din Ontario şi Quebec şi în 1999 a fost înregistrată oficial ca Biserică la autorităţile canadiene, rămânând în continuare găzduită de Immanuel Baptist Church. Din anul 2000 este membră a Asociaţiei Bisericilor Baptiste Române din SUA şi Canada.

În anul 2003 Biserica Baptistă Română din Toronto a decis sa caute un locaş de închinare care să corespundă nevoilor şi activitatilor ei. Dupa două mutări, în martie 2006, Grace Church s-a oferit să-i fie gazdă pe o perioadă îndelungată de timp.

Un proiect ambiţios ce stă înaintea Bisericii Baptiste Române din Toronto este un locaş propriu de închinare. De o scurtă perioadă de timp s-a început adunarea de fonduri dedicate acestui scop în speranta ca în viitor să se poată trece la achiziţionarea unei cladiri care să servească nevoilor si activitaţilor pe care Biserica le are şi intenţionează să le desfăşoare.


© 2006 Biserica Baptista Romana Toronto